Flossing Tehnika u Beogradu


Flosing tehnika je nova terapeutska metoda koja se najčešće koristi u tretmanu profesionalnih sportista (sportskih povreda). Odmah deluje i ubrzava regeneraciju tkiva. Sastoji se u primeni različitih elestičnih traka sa kombinacijom manuelnih tehnika.

Primena flossing tehnijeje jako efikasna  kod:

  • istegnuća tetiva
  • uganuća
  • otoka
  • teniski i golferski lakat
  • bolno rame
  • ruptura mišića
  • povrede kolena
  • povrede ligamenata
  • karpalni tunel…

Šta je Flossing tehnika?

Flossing tehnika ili metoda je savremen pristup i još jedna tehnika izbora u rešavanju problematike kod pacijenata,vrhunskih sportista i rekreativaca.Njena efikasnost ogleda se u brzini izvođenja i u efektima primene tj krajnji rezultat koji jako brzo povređenog vraća u trening bez da je i tokom same aplikacije bio isključen iz aktivnog treniranja.Sastoji se iz aplikovanja elastičnih traka koja po svojoj debljini samim tim i elastičnosti utiču na rešavanje stepena povrede.

Čemu služi Flossing tehnika?

Flossing tehnika služi za :Ublažavanje/smanjenje bola kod akutnog ,subakutnog i hroničnog stadijuma povrede,
Poboljšavanje pokretljivosti povređenog segmenta
Smanjenje otoka
Izgradnja i jačanje mišića
Poboljšavanje koordinacije
Ubrzava otok
Da li je bolna Flossing tehnika?
Flossing tehnika jeste bolna zato što se koriste pokreti i hvatovi preko same aplikovane trake.Ta traka je istegnuta pod velikim pritiskom i tu senzaciju pacijet oseća kao bol.Aplikacija ne traje duže od dve minute i negativni efekti su kratkotrajni.

Koji su neželjeni efekti Flossig tehnike?

Sama tehnika može da ima dosta neželjenih efekata ,ako tehniku ne sprovode sertifikovani fizioterapeuti i ukoliko nije urađena adekvatna procena samog pacijenta.Od ostalih neželjenih efekata moguće su sitne linije na koži koje se vide na mestima preklapanja trake pod visokim pritiskom.Najčešće se to dešava kada nije izjednačen pritisak u namotaju trake na mestu gde se preklapaju.Ona nije opasna po pacijenta i vrlo brzo spontano prolazi.

Da li Flossing tehnika oslobađa toksine?

Kada dođe do povrede na mestu gde je lokalizacija samog procesa dolazi do oslobađanja medijatora bola.Oni utiču nadražajno na nervne završetke kod pacijenta se snižava prag tolerancije na bol.Kao dalji nastavak procesa javlja se reaktivni spazam muskulature i krvnih sudova.Kao posledicu dobijamo otok,bol i smanjenu pokretljivost.
Flossing trakama ništa drugo i ne radimo nego utičemo na ubrzavanje metaboličkih procesa koje za cilj imaju da što pre razgrade štetne produkte metabolizma i saniraju povredu.

Da li se Fossing tretman radi o trošku osiguranja?

Flossing tehnika ne spada u standarne fizikalne procedure tako da se tretman ne naplaćuje od osiguranja.

Da li treba grejati ili hladiti nakon Flossing tehnike?

U praksi se kombinuje više sa toplotnim nego hladnim procedurama. Jer nakon aplikovanja trake pod pritiskom i aktivnog rada ekstremiteta u vidu zadatih vežbi pod trakama,reaktivno dobijate mnogo veću prokrvljenost samog tkiva.U kombinaciji sa Tecar aparatom efekti se duplo povećavaju.

Da li se Flossing tehnika koristi kod išijasa?

Flossing tehnika se koristi kod problema upale,priklještenja nerva u smislu vraćanja nerva u svoje normalno klizanje pomoću neurodinamskog testa.Takva procedura koristi se i u terapiji, i u postavljanju dijagnoze ,i potvrdi teze koju smo zastupali.

Koliko dugo posle primene Flossing tehnike može da se vežba?

Kod aktivnih sportista kod kojih smo flossing koristili kao metod zagrevanja muskulature odmah se nakon aplikacije počinje sa aktivnim treningom.Ukoliko imamo akutnu povredu sa vekim, izrazenim otokom sačekaćemo dok se opšte stanje organizma ne vrati u normalu.

Koliko košta Flossing tehnika?

Flossing tehnika ne spada u standardne fizikalne procedure i uvek se koristi kao deo kombinovanog tretmana u otklanjanju tegoba zbog kojih vam se klijent javio.Cena takvog kombinovanog trtmana je od 2.000-3.000 dinara.

Da li je Fossing tehnika bolja od masaže?

Takvo poređenje ne može adekvatno da se poredi jer je flossing tehnika primena snažnog,agresivnog pokreta.Vezuje se za snagu volje aktivnog sportiste ili vežbača da otkloni privremeni problem.Dok je masaža poznata po svojim blagodetima i lečenja kroz spore,ponavljajuće pokrete često spada u mirne tehnike relaksacije.Kada poredimo ponašanje muskulature nakon napornog meča,utakmice,duge trke kada nam je potrebna relaksacija mišića,Flossing tu ima daleko veće učešće i efikasnost od masaže jer se primenom elastičnih traka(band-a)mišićna pumpa mnogo brže pokreće.

Da li Flossing tehnika može da razbije ožiljno tkivo?

Flossing je jako značajan u tretmanu ožiljka jer utiče na razgradnju priraslica(adhezija) na mestu stvaranja ožiljka.Adhezije predstavljaju nagomilavanje vezivnog tkiva na mestu reza i čine da taj ožiljak biva debeo,bolan i neelastičan.Kao takav, on može povlačiti još neke propratne tegobe.Flossingom omogućavamo da preko aplikovane trake mi ne traumatizujemo tkivo gde se nalazi ožiljak već dozvoljavamo da se tkivo modelira,a da pacijent ne oseti nikakvu nelagodnost kao kada bi primenjivali direktno na koži.Rezultati su fantastični!

Koristi od Flossing tehnike?

Koristi se kod:
-bola u mišićima, bola i ograničene pokretljivosti ligamenata i zglobova
-otoka
-lokalizovanog oštrog bola
-postoperativnog ožiljka i priraslica
-za izgradnju mišića
-za regeneraciju mišića nakon treninga
-kod povišenog tonusa i sniženog tonusa kod dece, kod upala tetiva
-kod petnog trna